E-Bülten - 2022 Ocak-Şubat

Her yerde Sanat Derneği olarak Mardin'in Kızıltepe ilçesinde sosyal uyum içerikli atölye çalışmalarımız uzun bir planlama aşamasından sonra ikinci saha çalışma deneyimimiz olarak 5 Ocak 2022 tarihiyle başladı. Her Yerde Sanat Derneği-Sirkhane olarak çocuklar için alan açma girişimleri ve saha çalışmaları heyecanımızın bizleri ulaştırdığı nokta kıvanç verici Pandemi koşullarında giriştiğimiz sahada atölye girişimimiz, bizleri dernek olarak daha doğru ve güçlü temellere dayanan anlayışımız, çocuklarla dernek olarak temasımızı güçlendirmekle beraber daha ileriye dönük yaklaşımlar geliştirmemizi sağladı. Şüphesiz ocak ayı itibariyle başladığımız, sahada atölye çalışmalarımızda proje ortaklarımızın ve dernek çalışanlarımızın katkıları çok büyüktür. Bizimle bu çalışmalara katılıp emek veren her kurum ve çalışanımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Herkese sonsuz teşekkürler.
Her Yerde Sanat Derneği-Sirkhane ayında saha içi eğitimler kapsamında Sosyal Sirk, Sosyal Müzik, Analog Fotoğrafçılık, Bilim ve Teknoloji, ve Farkındalık atölyelerini gerçekleştirdi. Her atölye toplamda beş hafta sürdü ve atölyeler sosyal uyum etkinlikleri ile sona erdi.

 

Sosyal Sirk Atölyesi

Sirk atölyelerinin içeriği çocuklara zihinsel ve bedensel becerilerini geliştirici, çocukların odak ve sosyal uyum becerilerini geliştirici harekete geçiren, akrobasi, trambolin, diabolo, üç-top ve hula-hop akrobatiği dallarında her haftaya bir akrobasi eğitimi yapmak suretiyle planlanmıştı. Sırasıyla Sirk atölyesi ilk haftadan itibaren su şekilde uygulandı.

 

Üç Top


Çocuklara 3 top ile el ve beyin koordinasyonunu güçlendirici, top çevirme koordinasyonları gösterildi. Bir topla başlayan bu eğitim ikinci ve üçüncü topla el ve göz takibini aktifleştiren hareket ve odak becerisi geliştiren hareketlerin öğretilmesi ile son buldu. Çocuklar, bu atölye de iki ellini kullanmayı öğreniyor ve kendi rehabilitasyon süreçlerine daha odaklı birey olma yolunda davranışlar geliştiriyor.

 

Diabolo

Bu bölümde çocuk diabolo nasıl çevireceğini ve bu hareketlerin nasıl bir beceri geliştireceğine dair bilgiler ediniyor. İp, çubuk ve makara ile merkez- beden ilişkisini sağlamlaştırarak güven elde etmesi sağlıyor.

 

Akrobasi ve Trambolin

Bu bölümde çocuklar farklı farklı akrobasi hareketleri ve partner akrobasi öğreniyor. Trambolin üstünde zıplamayı ve takla atmayı ve farklı farklı hareketler öğrenirken partner akrobasisi ile bedenler arası uyum geliştirerek sosyal becerilerini geliştiriyor.

Hula-hoop

HulaHoop’un amacı da   Hula-hoop çevrilirken (boyunda, belde, dizde) bedenin bu kısımlarına dair farkındalıkları geliştirilmesiydi. Hula-hoopun farklı farklı hareketler gösterilerek çocuğun beden odağı güçlendirildi. Son atölyede de çocukların eşlikçilerle birlikte organize ettiği gösteriyi ve bütün ailelerin çağırıldığı bir gösteri sunuldu ve çocuklar beceri geliştirdikleri alanlarda gösterilerini sergilediler.

 

Sosyal Müzik Atölyesi

Bir aylık atölye sürecinde katılımcılarla dinleme etkinliklerini içeren oyunlar oynadık ve bu tür müzik etkinliklerini içeren oyunlar katılımcılara dinleme alışkanlığını sağlama sese karşı duyarlılıklarını arttırma gibi konulara dikkat çektiği için bu tekrarlara önem verildi. Nefes egzersizleri diyafram kontrolü nasıl sağlanır, doğru nefes alışverişi sağlama gibi egzersizlerin önemi çocuklara basit ve açık bir dille anlatıldı.

Beden dilinde nota öğrenimi egzersizleri çocukların bedenleriyle müzik becerisi edinme gibi hususlarında bilgiler aktarıldı ve mevcut egzersizler uygulandı.  Melodika enstrümanı ile sesleri tanıma ve parmak egzersizleri yapıldı.

Ritim içerikli oyunlar oynanarak dinleme, farkına varma, hafıza ve ritim kalıplarını tanıma ve koordinasyon becerisini kazanma çalışmaları yapıldı. Bu oyuna örnek verilen ritmin tekrar edilmesi verilen ritmin değiştirilmesi şarkıların ritmik şekilde söylenmesi ve çalınması, bedeni kullanarak ritim çalma ve verilen sese benzer sesleri tekrarlamaya dikkat edilmesi gereken nesneyi durumu olayı fark etme, dikkatini nesne olay üzerine yoğunlaştırma becerileri kazandırıldı ve nota ile melodika çalmak gibi enstrüman çalma becerisi ile doğru nefes alma üfleme ve parmak egzersizleri yapıldı.

 

Analog Fotoğrafçılık Atölyesi 

Ocak ayında fotoğrafçılık atölyesinde çocuklarla beraber temel fotoğraf makinesinin özellikleri ve filmli fotoğraf makinelerin kullanımı, kompozisyon ve kadraj, karanlık odada film yıkama aşamaları ve taraması gibi konular işlendi. Ardından çocukların çekmiş oldukları fotoğrafların kâğıda basılması ile ilgili bilgiler verilerek fotoğraf baskı çalışmaları yapıldı. Çocuklar birbirine destek vererek kendilerine daha önce verilen fotoğraf makineleriyle çektikleri fotoğrafları da basarak kendi yaratım süreçlerinin çıktılarını görmeleri sağlandı.
Bu atölye çocukların çeşitli araçlar yardımı ile kendileri ifade edebilecekleri farklı alanlar yaratma amacı da taşır. An, mekân, zaman, ışık gibi değişkenler ile bakış açılarındaki farklıları gözleme ve bunları farkına varma fırsatı sunar.

 

Bilim ve Teknoloji Atölyesi

Atölyeler, önceden belirlenmiş beş konu ve beş hafta üzerinden planlandı İlk hafta tanışma, ön test, atölye anlaşmaları, dilek ve şikâyet kutusunun amaçladığı hedefler doğrultusunda anlatılar yapıldı. İkinci hafta tohum nedir, yenilebilen tohumlar var mı? Bunlar nelerdir? Bitki gelişim aşamaları hakkında konuşuldu, atölye sonunda her öğrenciye tohum, saksı ve tohum ekimiyle alakalı kartlar dağıtıldı.

Üçüncü hafta günlük hayatımızda da çok fazla yer alan elektrik konusunu konuştuk, iletken ve yalıtkan madde nedir tartışıp örnekler verdik, atölye sonunda kâğıt devre elemanlarını tanıtıp etkinliğimizi gerçekleştirdik. Çizim yapmak için serbest zaman verildi. Dördüncü hafta enerji ve enerji türlerini işledik, yenilenebilir enerji kaynaklarına örnekler verip yenilenemez enerji kaynaklarını araştırıp sonraki hafta derste tartışmaya karar verdik. Atölye sonunda basit elektrik devresini anlatıp, etkinliği gerçekleştirdik.

Beşinci hafta, bir önceki atölyede yapılan basit elektrik devresinden, duy ve ampul çıkartılarak yerine DC Motor bağlandı ve ressam robot yapıldı.Son hafta sokakta bulunan kedileri soğuktan korumak için kartonlar kesilip balonlu naylonla kaplanarak kedi evi yapıldı ve mahallede belli noktalara yerleştirildi ve son testler uygulandı. Derneğimizin önem telakki ettiği çevre, enerji ve ekoloji gibi konularda üretim ve duyarlılık geliştirilmesi bağlamındaki bu hedef atölyeler aracılığı ile sağlandı.

 

Farkındalık Atölyeleri

Her farkındalık atölyesi duygu ve tanışma çemberiyle başlayan bir etkinlik dizisi ile çocukları verilecek olan atölye ile ilgi ön bilgiler soru cevaplar ve beyin fırtınası yöntemleriyle çocuklar hazırlanmalarıyla başlandı. İlk atölyenin doğal olarak, ilk tanışmayı çember içinde sağladığı için çocuklar ilkin duygularını aktarma hususunda sessizliği tercih ettikleri oldu; fakat sonraki çember etkinliklerinde bu durum ortadan kalkmaya ya da çocukların daha güven dolu davranışlar sergilemesini sağlamaya başladı

Atölyeler, önceden belirlenmiş dört konu ve dört hafta üzerinden planlanmıştı.

Bunlar;

1. Çocuk hakları

2. Akran zorbalığı

3. Toplumsal cinsiyet

4. Çevre ve ekoloji

Şimdiye kadar çocuklarla gerçekleştirilen ilk iki konu ve ilk haftada verilen konular, Çocuk hakları ve Akran Zorbalığı konuları oldu. Çocuk Hakları atölyelerinde çocuklar için çok önem arz eden, beden, özgürlük, sağlık, sömürülmeme, vatandaşlık ve isim-kimlik hakkı gibi konuların üzerinde özellikle duruldu ve çocukların bunlara dair fikirleri alındıktan sonra kısa tartışmalar eşliğinde çocukların geri bildirimleri alındı. Geri bildirimler şaşırtıcı derecede canlı ve selimdi. Akran Zorbalığı atölyesi de benzer bir canlılıkla devam etti. Atölye esnasında drama tekniğinden yararlanarak farklı örnekler ve farklı dillerin kullanımıyla çocuklar zorbalığa uğradıkları zaman nasıl davranmaları gerektiği konusunda ve nasıl yardım alabilecekleri konusunda bilgilendirildi. Bazı çocuklar açık bir şekilde şiddet tercihi gibi beyanlarda dair cevap ve davranışlar örneksendi.

Her şeyden önemlisi son duygu çemberi soruları sorulduğunda verilen, rahat, güvende, mutlu, kendinden emin gibi ifadeler çocukların farkındalık edinmiş olabileceklerine dair önemli bir veri olarak gözlemlendi ve çocukların teşekkürleri eşlik esnasında bizlerin teşekkürlerine bir geri cevaptı.

Genel atölye işleyişine uygun olarak derneğimizin önemsediği atölyelerden ikisi, çevre ve ekoloji ile toplumsal cinsiyet konulu olanlardı. Toplumsal cinsiyet ile ilgili olarak kadın ve erkek figürlerle ilişkili yargı ve kalıpların çocukların algısı ve ifade ölçüleri oranında değişim gösterilmesi amaçlanıyordu. Bu ifadeler kadın ve erkeğin toplumsal rollerinden kaynaklı eşit olmayan ifadelerle pekişmiş yargıların değişmesi amaçlanmıştı. Kadın ve erkeğin iş bölümleriyle ilgi örnekler ve açıklamalar üzerinden bu örnekler ve ifadeler çocuklara soruldu ve tartışmaları gereken noktalarda fikir beyan etmeleri ilgili yargı cümleleri ile çocukların dönüşleri alındı. Çevre ve ekoloji ile ilgili; yaşam döngüsü adlı oyun oynanarak çocukların yaşam ve çevre ile ilgili düşünmeleri sağlandı. Oyundan sonra Su Tohumu adlı masalın anlatımıyla çocukları anlatısal olarak su ve su ile ilgili yaşam döngüsünün önemi aktarıldı öykü ile ilgili soru cevap etkinliği ile çocukların zihninde kalan ifadeler ve anlatı parçaları tartışıldı.

Ocak-Şubat ayında Kızıltepe’de çocuklarla bir araya gelerek geçirdiğimiz bu süreden bir kez daha anladık ki HYSD alanda ve çocuklarla olmayı çocuklar için çalışmayı çok seviyor.

Bu yayın Her Yerde Sanat Derneği ile Welthungerhilfe (WHH) ortaklaşa yürütülüp Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen TUR1002 Projesi kapsamında hazırlanmıştır. İçerik Her Yerde Sanat Derneği sorumluluğu altındadır, BMZ'nin görüşünü yansıtmayabilir.