E- Bülten - 2022 Mart

Her Yerde Sanat Derneği kuruluşundan bu yana çocuk güvenliği ve koruması alanında çalışma yürütmekte ve bu çalışmaları ihtiyaç durumu tespit edilmiş alanlara gezici eğitim ve destekler ile oluşturulan eğitim personeli ve eğitim destek ekipmanlarıyla temelini sirk katılımlı sosyal pedagojik etkinliklerden alan  çalışmalar yapmaya devam etmektedir. HYSD çocukların yerel anlamdaki ihtiyaçlarına odaklanan çocuk koruma ve sosyal uyum süreçlerini pekiştirici bir çok alternatif eğitim yöntemi ile  çocuk katılımlı bir anlayışıyla  çalışmalarına devam etmektedir. Mart 2022’de Kızıltepe’de bulunan Gezici Sirkhane Mobil Eğitim Merkezi aktif olarak sahada akran katılımlı, eğlenceli tematik oyun temelli eğitimler, çocuk koruma çalışmaları ve vaka yönetimi yapmaktadır. 

24 Şubat 2022 tarihinde resmi açılışı gerçekleşen Kızıltepe Bahçelievler sahası somut anlamda dernek çalışma geçmişi ve pratiklerinin yansıtıldığı bir açılış günüydü.  Sosyal uyum etkinlikleri ile  derneğin insani amaç ve sorumluluklarının ürünlerini ortaya koyduğu, çocuk katılımı ile gerçekleştirilen bir  sosyal uyum etkinlikleri günü oldu.  Açılışta Kızıltepe Kaymakamı Sn. Hüseyin Çam, HYSD  proje ortaklarından Welthurgerhilfe ve Türkiye Kalkınma Vakfı, sivil toplum kuruluşlarından Hayata Destek Derneği, Göçmen Sağlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı,  komşu okul müdür ve müdür yardımcıları da o gün  orada bulunanlar arasındaydı. 

 Açılış etkinlikleri için  keyif verici olan birçok şeyin aktarabileceği bir gün içinde önemle gözlemlenen,  atölyelere  katılan çocuklarlarla beraber anne-babaların, bakım verenlerin, mahalle sakinleri ve komşu okullardan gelen öğrencilerin o gün  Gezici Sirkhanede atölyelere katılan çocuklarla birlikte olmasıydı. Bu, Bahçelievler’de HYSD çalışmalarının  sıcak karşılandığının en net göstergesi oldu. 

 

11 Mart 2022 tarihinde Dayanışmanın Kadın Hali Derneği tarafından, HYSD  bünyesinde görev alan bütün çalışanlara sosyal inşa, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve türleri ile mücadele yöntemleri üzerine eğitim verildi. Bu eğitim kapsamında çalışanlar, gönüllüler ve üyelerin toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi ile; eşitlik ve güven içerisinde kurumlarda çalışabilmeleri ve toplumsal cinsiyet bakış açısının kurum politikası haline getirilmesine yönelik amaç ve bağlamlarla pratik olarak hayata geçirildi. Bu alandaki dernek aktiviteleri tekrar tartışılarak yeni eğitimler, organizasyon ve katılım çalışmalarına yönelik planlar kararlaştırıldı. 

Mart ayı içerisinde çocuk odağından kopmadan derneğin büyüme ve gelişmesine katkı sağlamak adına çalışmalar yürütülmesi bağlamında verilen sözler dair HYSD çalışmalarına devam etmektedir. 

 

 

2021 yılı, Aralık ayı itibariyle belirlenen eğitim destek alanı ve saha dahilinde olan çocukların  ihtiyaçlarına yönelik  çalışmalarını sürdüren HYSD, Aralık ayı içinde ön çalışmalarını hızlıca bitirdikten sonra, Ocak ayından itibaren Bahçelievler Mahallesi’nde kurulan Gezici Sirkahane Mobil Eğitim Merkezinde  çocukları serbest yaratıcılığa ve katılıma yönelten kapsayıcı  atölyelerle etkinliklere başladı.  HYSD,  Program, Koruma, Lojistik, Finans ve İnsan Kaynakları birimlerinin ortak çalışmalarıyla hazırlanmış Mardin’de mülteciler ve ev sahibi topluluklar için sosyal uyum, danışmanlık, koruma ve sosyal hizmetlere erişimin geliştirilmesi projesi dahilindeki  önemli  ebatlarından birini   başlatmış oldu. 

Ocak ayında başlayan Kızıltepe Bahçelievler sahasında 9. Fazın bitimini Gezici Sirkhane Mobil Eğitim Merkezi alanının açılışı ile kutlanmıştı. Altı hafta boyunca atölyelere katılan çocuklar, etkinlikte atölyelerde edindikleri becerileri renkli performanslarla sergilemiş oldu. Müzik atölyesine katılan çocuklar oluşturdukları koroda şarkılar söyleyerek keyifli bir dinleti sundular. Sirk ve Performans atölyesine katılan çocuklar da kimi bireysel kimisi de grupça hazırlanmış gösteriler sergilediler. Dernek çatımızda bulunan gönüllü Circus Hero’ların tahta bacak, üç top ve jimnastik gösterileri çocuklar ve yetişkinlerce ilgiyle izlendi.

Pandemi koşullarında çocuklara ulaşmaktan geri durmayan HYSD, çocukların pandemi şartlarından daha az etkilenmesi için başlattığı girişimlerin yanında, pandeminin fiziksel ve psikolojik olumsuz etkilerini hafifletmek için çocuklara eğitim hayatlarında onlara küçük de olsa destek olabilecek, eğitim ve  hijyen  kitleri dağıtıldı. Projenin başından beri atölyelerimize katılan tüm çocuklara hem hijyen hem eğitim kiti dağıtmaya yönelik çaba ve amaç doğrultusunda, 600 çocuğa  katkı sağlanarak bu dağıtımlar  neredeyse yarı yarıya tamamlandı. HYSD bu anlamda daha çok çocuğa ulaşmak için  çalışmalar sürdürülmeye devam etmektedir. 

Mart ayı, Dünya Kadınlar Gününü de içinde barındırma sebebi ile Mart ayı içerisinde bu farkındalığı arttırmak için İnsan Kaynakları  Birimi tarafından derneğin kadın çalışanlarının  dahil olduğu bir gece organize edildi. Bu organizasyonda yürütülmekte olan proje kapsamında Welthungerhilfe, Türkiye Kalkınma Vakfı ve Her Yerde Sanat Derneğininin 21 kadın çalışanı bir araya gelip sivil toplumda kadın dayanışmasını güçlendirdiler. 

@photo - text credit: her yerde sanat derneği